Újdonságok (index)

A kórus története röviden

A Szent Márton Kamarakórus 1999-ben alakult Budapesten a pannonhalmi Bencés Gimnázium volt diákjaiból, akik jelenleg Budapesten végzik egyetemi tanulmányaikat. A kórus a Pannonhalmán megismert gregorián repertoár mellett a reneszánsz és korabarokk, valamint a XX. századi polifon kórusművek megszólaltatását tűzte ki célul, s ezzel egyedülálló szolgálatra vállalkozott Magyarországon. A kórusnak jelenleg 25 tagja van.

A kórus szorosan kapcsolódik a Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz, évente részt vesz ünnepein énekes szolgálatával. Fennállásának rövid ideje alatt jelentős számú szereplést teljesített magas színvonalon az ország különböző városaiban, közreműködött egyházi ünnepeken, templomi koncerteken, a Filharmónia Kht. koncertjein. Sőt, az országhatáron kívül is nagy sikerrel szerepelt, például a pozsonyi dómban a szlovákiai magyarság millenniumi ünnepségeinek miséjén, vagy az ezeréves magyar-lengyel kapcsolatok emlékére rendezett koncerteken Sandomierz püspöki székesegyházában illetve a Łysa Góra-i Apátságban.

Jelentős koncertkörút helyszíne volt 2003-ban Németország, ahol a kórus a drezdai Herz Jesu plébániatemplomban, a huysburgi bencés apátság templomában, valamint a magdeburgi Sankt-Petri-Kirche ünnepi miséjén szerepelt. A 2004-es évben három svájci helyszínen nyílt lehetőség a bemutatkozásra, az Einsiedelni Bencés Apátságban, a luzerni jezsuita templomban, valamint Mariastein bencés kolostorában.